sâmbătă, 21 februarie 2009

Teheranul ia ostatici

ranul a arestat 15 militari din cadrul Fortelor navale britanice, in urma unui incident desfasurat ieri in apele teritoriale irakiene, a anuntat Ministerul britanic al Apararii, citat de Reuters. Autoritatile britanice au precizat ca personalul Fortelor navale efectuase o inspectie la bordul
navei comerciale iraniene, care naviga in apele teritoriale irakiene. Astfel de verificari sunt efectuate in mod obisnuit de fortele coalitiei pentru a impiedica contrabanda in apele teritoriale irakiene.

Marea Britanie a cerut eliberarea imediata si in siguranta a celor 15 militari, iar ambasadorul iranian la Londra a fost convocat la sediul Ministerului de Externe britanic. Incidentul s-a petrecut pe ruta maritima Shatt al-Arab, in apropierea zonei de coasta de la frontiera Iranului cu Irakul.

Prinsi de marina militara iraniana

„In aceasta dimineata, in jurul orei 10.30, ora Irakului (9.30 ora Romaniei), 15 membri ai Fortelor navale britanice, implicati in operatiuni de rutina de transbordare pe o nava comerciala ce naviga in apele teritoriale irakiene (...) au fost arestati de iranieni. (...) Echipajul (Fortelor navale britanice) efectuase cu succes o inspectie la bordul unui vas comercial in momentul in care cele doua ambarcatiuni britanice au fost inconjurate de nave iraniene, ce le-au escortat in apele teritoriale iraniene”, se arata intr-un comunicat al Ministerului britanic al Apararii.

Imediat dupa difuzarea primelor informatii despre incident, pretul petrolului a depasit 62 de dolari barilul, pe fondul riscurilor induse de eventuala escaladare a acestei crize.

Confruntare diplomatica

Soarta Iranului, in Consiliul de Securitate

Incidentul este similar celui din anul 2004, cand opt militari britanici au petrecut trei nopti in custodia Garzilor Revolutionare iraniene inainte de a fi eliberati teferi. In incidentul de la acea data, partea iraniana i-a acuzat pe britanici ca ar fi patruns fara autorizatie in apele teritoriale iraniene, afirmatie contestata de Londra.

Capturarea militarilor britanici s-a produs
doar cu cateva ore inaintea reuniunii Consiliului de Securitate in care urma sa se discute textul
unei rezolutii ONU vizand impunerea de noi sanctiuni Iranului, dupa ce aceasta tara a refuzat sa puna capat programului de imbogatire a uraniului. Surse diplomatice afirma ca votul ar putea avea loc pana la sfarsitul saptamanii.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad intentioneaza sa se deplaseze la sediul ONU pentru a tine un discurs in ziua votului.
Ahmadinejad ar urma sa reitereze afirmatiile facute in repetate randuri in ultima vreme, anume ca programul nuclear este exclusiv in scopuri civile si nu pentru producerea de bombe, asa cum suspecteaza occidentalii.

Regimul de la Teheran sustine ca liderul iranian nu ar fi primit viza de intrare in Statele Unite, afirmatie contrazisa de Departamentul d