ermanente reunite ale celor doua Camere ar putea discuta saptamana viitoare solicitarea lui Claudiu Saftoiu de eliberare din functia de director al Serviciului
de Informatii Externe. Saftoiu nu-si poate parasi postul pana cand Parlamentul nu-i aproba demisia. Potrivit legii, seful Senatului si cel al Camerei Deputatilor, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, trebuie sa-i trimita presedintelui Traian Basescu o scrisoare cu privire la decizia Legislativului, in care sa-i ceara, totodata, sa propuna o noua persoana care sa preia conducerea serviciului. Pentru ca nu exista insa si un termen legal pana la care seful statului sa faca o astfel de propunere, interimatul functiei ar putea fi asigurat pe o perioada nedeterminata fie de Claudiu Saftoiu, fie de unul dintre cei doi adjuncti ai SIE, Silviu Predoiu si Vasilica Sarca.
Anul trecut, de la eliberarea din functie a fostului director SIE, Gheorghe Fulga, si pana la numirea lui Claudiu Saftoiu, Silviu Predoiu a fost interimar timp
de aproape trei luni. Cat priveste numirea viitorului director al serviciului extern, acest rol revine tot Parlamentului. Astfel, Camerele reunite trebuie sa se pronunte prin vot asupra propunerii venite de la Cotroceni. Saptamana viitoare, situatia de la SIE va fi discutata si in CSAT, reunit in prima sedinta din acest an.
In urma cu doua zile, Comisia parlamentara pentru controlul SIE l-a audiat pe Claudiu Saftoiu departe de ochii presei, urmand sa depuna un raport la Birourile Permanente. Surse din Comisie au aratat ca, in urma discutiilor, nu a reiesit faptul ca serviciul ar face ascultari ilegale, iar directorul demisionar a recunoscut ca a gresit atunci cand a declarat in comisia de ancheta a sefului statului ca SIE desfasoara actiuni operative pe teritoriul Romaniei, inculsiv interceptari telefonice. Saftoiu a mai afirmat, la comisia de ancheta, ca SIE face aceste interceptari pe baza unui mandat emis de procurorul general, in conditiile in care legea cere mandat de la judecator.