sâmbătă, 21 februarie 2009

„Fratia“ nucleara

Iranul se trezeste cu prieteni
neasteptati, care l-ar putea salva de o parte dintre sanctiunile prevazute in noua rezolutie a ONU, in discutie la Consiliul de Securitate.

Sedinta ar putea avea parte de o doza buna de spectacol, daca pina la urma presedintele Mahmud Ahmadinejad va primi viza de intrare in SUA ca sa sustina pozitia Iranului. Deocamdata, Teheranul s-a plins ca, „in pofida promisiunilor americane din presa, vizele presedintelui si delegatiei sale
nu au fost acordate pina acum pentru a-l impiedica pe presedintele iranian sa fie prezent la Consiliul de Securitate, ceea ce i-ar permite sa clarifice faptele si pozitiile“. Departamentul american de Stat anuntase luni ca a aprobat acordarea vizei lui Ahmadinejad.

Coalitie proiraniana

Proiectul de rezolutie, care prevede citeva sanctiuni severe, a produs
nemultumire nu doar la Moscova si Beijing, desi cele doua prietene traditionale ale Teheranului au fost de acord cu documentul, ci si la Johannesburg. De altfel, sustinuta de mai multe tari, Africa de Sud a inaintat o serie de amendamente, printre care unul, cel mai important, prevede un ragaz de 90 de zile acordat Iranului pentru a indeplini cerintele de oprire a activitatilor nucleare, inainte de a i se impune noi sanctiuni. Nu mai putin de 100 de tari sustin amendamentele Africii de Sud, majoritatea fiind state nealiniate la Tratatul de Neproliferare Nucleara. Dar „prietenoase“ cu Iranul se arata si tari care au semnat tratatul, precum Brazilia.

Secretul prieteniei

De ce aceasta mobilizare pentru a acorda Iranului un ragaz mai mare? Nu pentru ca Teheranul ar fi foarte iubit, dar unor tari care vor si ele energie
nucleara si se tem de crearea unui precedent - iar atunci cind vor dori centrale nucleare si centrifuge vor pati precum Iranul - li se va refuza un program nuclear civil, drept prevazut de altfel in Tratatul de Neproliferare Nucleara.