sâmbătă, 21 februarie 2009

Basescu l-a convocat pe Tariceanu la Cotroceni

resedintele Traian Basescu a convocat o noua sedinta a CSAT pentru joi, la ora 11,00, la care urmeaza sa se dezbata mai multe subiecte, fiind posibila si o discutie despre conducerea SIE, au declarat, pentru NewsIn, membri ai CSAT. Ordinea de zi cuprinde mai multe puncte, multe dintre ele fiind informari pe teme de aparare - stadiul în care se afla programul de modernizare a Armatei, situatia trupelor românesti în teatrele de operatiuni -, ca si raportul anual al CSAT. Potrivit Legii de functionare a SIE - care dateaza din 1998 -, presedintele Basescu, sef si al CSAT potrivit Constitutiei, este cel care numeste si noul director al SIE, dar si un eventual interimar în fruntea serviciului
de spionaj. La momentul la care va avea loc
sedinta CSAT, Saftoiu va fi cel care înca asigura conducerea SIE, demisia sa consemnându-se la 19 martie. Un eventual interimar - în cazul în care presedintele Basescu se decide pentru aceasta formula pe care legea i-o pune la dispozitie - poate fi anuntat mai întâi în cadrul CSAT. Numirea unui nou director trebuie validata de plenul Parlamentului, asa cum prevede Constitutia, dar nu si actuala formula a legii dupa care functioneaza serviciul de spionaj. Premierul Tariceanu este al doilea om in CSAT din punct de vedere ierarhic, el avand calitatea de vicepresedinte al Consiliului. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, joi, ca partidul pe care îl reprezinta doreste modificarea Legii SIE în cursul saptamânii care urmeaza pentru ca în momentul în care seful statului va propune un nou sef la conducerea serviciului sa fie pusa legea actuala în acord cu Constitutia.
La conducerea SIE, între demisia lui Gheorghe Fulga (iulie 2006) si validarea în Parlament a lui Claudiu Saftoiu (octombrie 2006), interimatul a fost asigurat de adjunctul acestui serviciu, Silviu Predoiu, un nume care a fost vehiculat în presa în ultimele zile ca potential succesor al lui Saftoiu în fruntea serviciului.