In debutul vizitei oficiale pe care o efectueaza, joi, in Republica Slovacia, prim-ministrul Vasile Tarlev a avut o intrevedere cu omologul sau slovac, Robert Fico, dupa care discutiile au continuat in format largit, cu participarea delegatiilor din ambele state.
Importanta intensificarii cooperarii pe linia executivelor, precum si a raporturilor comercial-economice, a constituit subiectul principal al dialogului dintre cei doi oficiali. Premierul Vasile Tarlev a mentionat ca, desi schimburile comercial-economice intre cele doua state au constituit in 2006 circa 36 mln lei, cu 20 la suta mai mult decit in anul precedent, exista un potential enorm nevalorificat la capitolul dat. Vasile Tarlev s-a referit, in special, la necesitatea organizarii in comun a forumurilor oamenilor de afaceri, intensificarea cooperarii in domeniile industrial, agroalimentar, turistic, stiintific si al tehnologiilor, protectiei mediului, energeticii, infrastructurii etc. Seful Executivului moldav a staruit asupra necesitatii de a examina posibilitatile de cooperare privind investitiile in complexul viti-vinicol din Moldova si a manifestat interes pentru studierea experientei Slovaciei in domeniul prelucrarii materiei prime in complexul agroindustrial, producerii si asamblarii masinilor si utilajelor pentru industria alimentara.
De asemenea prim-ministrul moldovean a invitat oficialitatile slovace de a sustine initiativa organizarii Zilelor Slovaciei in Moldova si a Zilelor Moldovei in Republica Slovaca.
Referindu-se la optiunea de integrare europeana a Moldovei, Vasile Tarlev a solicitat sprijinul acestei tari in dialogul cu UE pentru facilitarea regimului de vize, acordarea regimului de comert asimetric pentru Moldova, precum si pentru semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova si Uniunea Europeana, dupa modelul statelor din Balcanii de Vest.
Robert Fico, la rindul sau, a tinut sa mentioneze interesul tarii sale pentru dezvoltarea continua a relatiilor de colaborare bilaterala. Premierul slovac a salutat, in special, actiunile Guvernului Moldovei si rezultatele obtinute in scurt timp
pe dimensiunea integrarii europene, dind asigurari
ca tara sa va acorda sprijinul necesar
in realizarea obiectivului de integrare europeana. In context, Robert Fico a confirmat sustinerea Guvernului Slovaciei pentru inaugurarea Centrului European Comun de eliberare a vizelor pentru moldoveni, exprimind disponibilitatea tarii sale de a participa la acest proiect.
In alta ordine de idei, prim-ministrul Slovaciei a salutat initiativa partii moldovenesti de creare a Comisiei mixte interguvernamentale pentru cooperare comercial-economica, fapt care, in opinia sa, va impulsiona esential relatiile bilaterale dintre Moldova si Slovacia.
De asemenea, prim-ministrul slovac a lansat invitatia pentru expertii moldoveni din administratia publica centrala de a efectua stagii in Slovacia spre a prelua experienta acestei tari de integrare europeana.
In cadrul sedintei in plen a delegatiilor a avut loc semnarea a doua documente - Acordul dintre Guvernul Moldovei si Guvernul Republicii Slovace cu privire la cooperarea si asistenta reciproca in domeniul vamal si Programul de colaborare dintre Ministerul Educatiei si Tineretului al Moldovei si Ministerul Educatiei al Republici Slovace pentru perioada 2007-2010.
In cadrul vizitei oficiale in Slovacia, Vasile Tarlev s-a intretinut si cu Ivan Gasparovici, presedintele acestei tari. In cadrul intrevederii, partile au apreciat dialogul politic constant si eficient stabilit intre tarile noastre, atit la nivel bilateral, cit si in cadrul organizatiilor internationale. Oficialii au exprimat certitudinea ca actuala vizita, precum si vizita oficiala a presedintelui Slovaciei in Moldova, preconizata pentru luna iunie curent, vor impulsiona dezvoltarea raporturilor de cooperare existente.
Prim-ministrul Vasile Tarlev a vorbit despre actiunile intreprinse de Moldova in directia integrarii europene si implementarii planului de actiuni RM-UE. In context, Vasile Tarlev a solicitat sustinerea oficialitatilor slovace in negocierile privind schimbarea cadrului juridic al relatiilor moldo-comunitare prin acordarea tarii noastre a unui alt statut, mai avansat, diferit de acel de stat vecin, asemanator Acordurilor de asociere, existente intre UE si statele Balcanilor de Vest.
Ivan Gasparovici a subliniat
ca Slovacia este un prieten sincer al Moldovei si este dispusa sa ofere toata experienta sa in domeniul integrarii europene. Presedintele a confirmat disponibilitatea tarii sale de a examina posibilitatea participarii in calitate de membru activ al Centrului de Eliberare a Vizelor, ce va fi inaugurat pe 25 aprilie curent.
In alta ordine de idei, Presedintele slovac a declarat sustinere deplina initiativelor Moldovei de solutionare a problemei transnistrene, pledind pentru integritatea teritoriala a Moldovei. Presedintele Slovaciei a sustinut, de asemenea, continuarea mandatului misiunii EUBAM pina la reglementarea definitiva a conflictului.