Deja doi romani au luat plasa din cauza asa-numitului "export al dreptului la indemnizatia de somaj", principiu care integreaza Romania pietei muncii din UE dupa ianuarie 2007. Astfel, exportul dreptului la indemnizatia de somaj prevede urmatoarele: stagiul de cotizare se cumuleaza, indiferent in ce tara din UE ai lucrat, iar indemnizatia de somaj se plateste de catre statul in care ai avut ultimul loc
de munca, dupa legile acestuia. Cei doi romani au muncit in Spania, in constructii, si au fost concediati. Ca urmare a concedierii, beneficiau de indemnizatie de somaj din partea statului spaniol. Exportul dreptului indemnizatiei de somaj prevede si faptul ca suma pe care ai dreptul sa o incasezi o poti primi oriunde in Europa.
Te duci la primul oficiu de forte de munca din statul in care te-ai stabilit, temporar sau permanent, si anunti ca ai de primit o indemnizatie de somaj de "x" euro. Statul in care te-ai stabilit iti plateste indemnizatia, conform legislatiei din statul in care ai lucrat ultima data, urmand ca sa se faca decontarile intre oficiile de forte de munca din cele doua state. In cazul romanilor din exemplul nostru, indemnizatia era de 600 de euro si ei s-au dus la cel mai apropiat sediu al Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca din Romania. In locul banilor asteptati, functionarii agentiei le-au oferit locuri de munca in constructii. Cum salariul din Romania era mai mic decat indemnizatia de somaj din Spania, oamenii au refuzat oferta. Functionarii romani au anuntat omologii spanioli ca acestia refuza un loc de munca, iar spaniolii le-au taiat indemnizatia.
Agentia de Ocupare a Fortei de Munca informeaza ca o prevedere importanta a reglementarilor europene privind acordarea indemnizatiei de somaj se refera la mentinerea (exportul) dreptului la indemnizatie atunci cand somerul se deplaseaza intr-un alt Stat Membru pentru a-si cauta un loc de munca. Aceasta prevedere se aplica doar somerilor indemnizati, exportul indemnizatiei fiind posibil doar pentru o perioada limitata de maximum 3 luni. Un somer care primeste prestatia de somaj acordata de institutia competenta in materie de somaj a unui alt Stat Membru si doreste sa-si caute un loc de munca in Romania, se va pune la dispozitia agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca si va beneficia de exportul prestatiei. Plata prestatiei va fi efectuata de agentia judeteana, in numele si pe cheltuiala institutiei competente din Statul Membru respectiv. Pe perioada in care se afla la dispozitia agentiei judetene, somerul se va supune controlului efectuat de aceasta, conform prevederilor legislatiei in materie de somaj din Romania. In consecinta, in cazul in care somerul nu respecta obligatiile care-i revin, agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca va suspenda provizoriu plata prestatiei, pana la aflarea deciziei definitive comunicate de institutia competenta care a acordat dreptul la prestatii.