ituaţie îngrijorătoare în învăţământul românesc. Sute de copii
vor învăţa carte anul acesta an de la cadre didactice necalificate sau de la profesori care au luat cu mare
greutate nota 6 la examenele de titularizare. Profesorii fără specializate sunt în număr mare în mai toate şcolile din mediul rural unde, din cauza condiţiilor, puţini dascăli îşi doresc să meargă. În satele din judeţul Vaslui, de exemplu, există numeroase şcoli unde nu este nici măcar un cadru didactic calificat.
La şcolile din mediul rural nu se înghesuie niciun profesor calificat. Şi asta pentru că accesul este dificil mai ales pe timp de iarnă, iar salariul mic nu este deloc motivant. Aşa s-a ajuns ca în această toamnă zeci de şcoli de la ţară să aibă numai profesori suplinitori şi fără studii. Cei mai mulţi se specializează însă la locul de muncă.
''Dintre cei necalificaţi, care şi-au depus dosarele
pentru concurs, unii au deja experienţă pentru că au predat şi în anii anteriori. Foarte mulţi dintre ei sunt înscrişi şi la univerisitate şi-şi vor completa studiile'', susţine Florin Ciurariu, inspector general ISJ Vaslui.
Dacă unii dascăli speră să-şi completeze studiile, alţii cred că sunt destul de pregătiţi pentru a lucra la catedră.
Pretenţiile directorilor de şcoli sunt pe măsura ofertei, foarte scăzute.
''Nu întotdeauna cadrele didactice necalificate prestează ore de calitate, dar sunt şi cadre didactice necalificate care predau corespunzător satisfăcător, dar majoritatea nu-şi fac treaba pentru că nu sunt calificate în acest domeniu'', a precizat Constantin Turcu, directorul şcolii din Vladia.
Chiar şi aşa, multe posturi din învăţământ rămân neocupate. Pentru cele 900 de catedre rămase vacante în această toamnă la Vaslui s-au prezentat numai 800 de concurenţi majoritatea necalificaţi. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în alte judeţe.