joi, 9 iulie 2009

Ministrul de exerne rus afirma ca UE este principalul garant al neutilizarii fortei, in conflictul ruso-georgian

niunea Europeana (UE) a devenit "principalul garant al neutilizarii fortei" in solutionarea crizei ruso-georgiene, a afirmat marti la Moscova ministrul de externe rus Serghei Lavrov, la o zi de la discutiile ce au avut loc la Moscova intre presedintii rus si francez, Dmitri Medvedev si Nicolas Sarkozy, informeaza AFP, preluat de Agerpres.
"Uniunea Europeana a sustinut rolul de principal garant al neutilizarii fortei", a declarat seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov. "Speram ca acum cand UE a devenit garantul actelor partii georgiene, Georgia isi va indeplini angajamentele", a adaugat ministrul rus.
Desfasurarea in regiune a 200 de observatori ai UE pana la 1 octombrie "va fi suficienta pentru a inlocui fortele de pace ruse, pentru ca acestea sa paraseasca linistite zonele de securitate in jurul Abhaziei si Osetiei de Sud", a afirmat seful diplomatiei ruse.
Astfel, "responsabilitatea de a evita o repetare a agresiunii Georgiei impotriva acestor teritorii va fi transferata misiunilor de observatori", a precizat el.
Ministrul rus a subliniat din nou preocuparea Rusiei fata de "tentativele de a reinarma" Georgia, care a "obtinut foarte rapid o crestere record a bugetului sau militar" cu putin inainte de interventia in Osetia de Sud.
Presedintii rus Dmitri Medvedev si francez Nicolas Sarkozy au convenit luni asupra unei retrageri complete a fortelor ruse din teritoriul georgian, in afara Osetiei de Sud si Abhaziei, in decurs de o luna.