joi, 9 iulie 2009

Primarul Romei apără fascismul

Formaţiunile italiene de stânga l-au acuzat pe primarul Romei că încearcă să rescrie istoria, după ce a declarat că legile rasiste promulgate în timpul regimului fascist au fost „răul absolut“, mai degrabă decât fascismul însuşi.
Controversa vine pe fondul unei dezbateri privind climatul de xenofobie şI intoleranţă instalat după succesul extremei drepte în alegeri. Membru al partidului cu trecut neofascist Alianţa Naţională, edilul Gianni Alemanno a precizat, într-un interviu acordat „Corriere della Sera“, că fascismul a fost un fenomen „mult mai complex“, şi nu „răul absolut“.
„Legile rasiste dorite în timpul fascismului, care i-au grăbit sfârşitul politic şi cultural, au fost răul absolut“, a adăugat el. Comentariile au generat o reacţie critică din partea parlamentarilor de stânga, care l-au acuzat pe Alemanno că a încercat să apere regimul fascist italian al lui Benito Mussolini. O nouă controversă a fost stârnită ieri de ministrul italian al apărării, Ignazio La Russa, care a adus un omagiu soldaţilor ce au luptat alături de naziştii germani, împotriva aliaţilor.