luni, 20 iulie 2009

europeana.eu sub asediul a 10 milioane de vizite

oua biblioteca digitala lansata ca website-proiect al Ununii Europene a cazut in cateva ore. Anuntata cu surle si trambite pe toate mediile de comunicare, scripturile site-ului au fost depasite literlamente de milioanele de cereri concomitente, depasind cele mai optimiste asteptari, care situau audienta la aproape cinci miioane de cereri pe ora, in ziua deschiderii. Traficul
dublu a facut ca proiectul sa se afle acum in reparatii capitale, pentru redimensionarea necesara.
Site-ul-biblioteca contine materiale audio-video, precum picturi, fotografii, carti, harti si manuscrise de la mai mult de o mie de muzee si arhive din intreaga Europa. Interesul crescut, demonstrat de internauti, a facut ca organizatorii sa promita revenirea acestui site la mijlocul lui decembrie.
"Mii de useri au cautat in acelasi timp cuvinte cheie precum MONA LISA, ceea ce a dus la inoperabilitatea bazelor de date. Si acesta este doar un exemplu." arata purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. "Se demonstreaza astfel interesul crescut pentru cultura, mult mai mare decat anticipasem" a adaugat acesta.
Conform statisticilor majoritatea vizitelor au venit din Germania, urmata de Franta si Spania. Cererile provenite din Statele Unite nu au depasit 4%.