joi, 9 iulie 2009

Aproape 70 de agenţi economici comercializează băuturi alcoolice şi ţigări în preajma instituţiilor de învăţământ din capitală

Aproape 70 de agenţi economici cu acte în regulă comercializează băuturi alcoolice şi ţigări în preajma instituţiilor de învăţământ din municipiul Chişinău.
Vicecomisarul de Chişinău, Iacob Gumeniţă, a comunicat că în sectorul Botanica, în preajma instituţiilor de învăţământ activează 12 unităţi comerciale care comercializează astfel de produse
, în sectorul Buiucani în preajma a zece instituţii de învăţământ sunt 14 unităţi comerciale, în sectorul Centru în preajma a şase instituţii sunt 12 unităţi comerciale, în sectorul Ciocana în preajma a 19 instituţii sunt 13 unităţi comerciale, iar în sectorul Râşcani, în preajma a 15 instituţii activează 17 unităţi comerciale.
Anterior, Procuratura Generală anunţa că practic, în toate sectoarele capitalei şi în majoritatea localităţilor în preajma instituţiilor de învăţământ sunt comercializate băuturi alcoolice. PG susţine că această situaţie s-a creat din cauza că la eliberarea autorizaţiilor de amplasare a întreprinderilor, organele administraţiei publice locale nu ţin cont
de prevederile legale
. Potrivit legislaţiei, contravenţiile în astfel de cazuri se pedepsesc cu amenzi între 10 mii şi 16 mii lei
, cu confiscarea produselor.
De asemenea, Gumeniţă a spus că în preajma a 23 de instituţii de învăţământ din municipiul Chişinău lipsesc indicatoarele rutiere şi trecerile de pietoni. În urma afirmaţiilor făcute de vicecomisar, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a solicitat ca acestea să fie verificate şi să se întreprindă măsurile necesare în vederea soluţionării problemei.
Pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban, a solicitat primarului să fie convocată o şedinţă în care să fie discutate aceste probleme. “Deşi se discută mult pe marginea dotării drumurilor adiacente instituţiilor de învăţământ cu indicatoare rutiere, totul rămâne doar la nivel declarativ”, a spus Şarban.
Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şeful Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport din cadrul Primăriei, a precizat că în astfel de situaţii ar fi bine de sensibilizat părinţii, deoarece Direcţia nu poate da ordine fiecărui primar din localităţile din suburbiile capitalei în privinţe a ceea ce au de făcut.
Anterior, Ion Vozian, şeful Poliţiei Rutiere, a comunicat pentru BASA-press că autorităţilor locale care nu au finisat lucrările de refacere a marcajelor pietonale şi de instalare a semnelor rutiere în preajma şcolilor adiacente drumurilor li s-a dat termen până la 10 septembrie.
În primele opt luni ale anului curent, numărul accidentelor în care au suferit copii
, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent, s-a majorat cu peste 25 la sută, fiind înregistrate 356 accidente. Elevii au avut de suferit din vină proprie în 276 de accident