e anul viitor, o centrală solară spaniolă compusă din 1.000 de oglinzi şi un turn imens va furniza energie
pentru 11.000 de locuinţe din apropierea oraşului Sevilla.
Potrivit estimărilor, cele 1.000 de oglinzi de foarte mari dimensiuni vor produce 20 MW de energie electrică. Tehnologia presupune concentrarea razelor solare spre un turn de mari dimensiuni, unde apa va fi supraîncălzită.
CSP (Concentrated Solar Power) este una dintre cele mai simple şi ieftine
metode de a capta energia solară. Este binecunoscut mitul grecului Arhimede, care ar fi folosit un sistem de oglinzi pentru a arde navele romanilor în timpul celui de-al doilea război punic.
În apropierea Sevillei nu este însă vorba de un mit, ci de un proiect care a costat numai 80 de milioane de euro
. Trebuie spus că sistemul CSP este mult mai eficient decât panourile fotovoltaice, dar numai în zonele fără nori şi cu un puternic răsărit de soare. Iar zonele semideşertice andaluze sunt locaţia ideală.
"Radiaţia solară care "loveşte" Pământul este de 10.000 de ori mai mare decât consumul mondial de energie. Energia solară are un potenţial de valorificare foarte ridicat", a spus unul dintre conducătorii companiei care au pus bazele proiectului din apropiere de Sevilla.
Energie din cimitir
În oraşul spaniol Santa Coloma de Gramenet, 450 de panouri solare au fost montate într-un cimitir, chiar deasupra unora dintre mausolee. Locaţia a fost aleasă pentru că era singura zona din oraş cu dimensiunile şi expunerea la soare necesare unui astfel de proiect. Potrivit The Guardian, panourile produc energia necesară pentru alimentarea a 60 de locuinţe.
Construcţia a fost amânată de mai multe ori, după ce rudele celor îngropaţi au declarat că montarea panourilor ar fi un semn al lipsei de respect faţă de morţi. O campanie
derulată de autorităţile din Santa Coloma a explicat orăşenilor necesitatea valorificării energiei regenerabile, iar aceştia au fost de acord montarea panourilor.