vineri, 27 martie 2009

Guvernul Greceanâi este în proporţie de 65 % Guvernul Tarlev

Circa 65 la sută din miniştrii din Guvernul lui Tarlev îşi vor păstra fotoliile şi în noul Executiv. De fapt, Guvernul lui Greceanâi nu aduce decât câteva nume noi. Iată lista viitorilor membri ai Cabinetului de Miniştri care va propusă spre aprobare Parlamentului, luni, ora 12.00.


Prim-ministru - Zinaida Greceanâi (prim vice prim-ministru în Guvernul Tarlev)

Prim-viceprim-ministru – Igor Dodon

Viceprim-ministru – Victor Stepaniuc

Viceprim-ministru – Andrei Stratan

Ministrul Afacerilor
Externe şi Integrării Europene - Andrei Stratan

Ministrul Economiei şi Comerţului – Igor Dodon

Ministrul Finanţelor - Mariana Durleşteanu (ambasadoare a R. Moldova în Marea Britanie)

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare
– Anatolie Gorodenco

Ministrul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor – Vasile Ursu

Ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale
– Violeta Ivanov

Ministrul Educaţiei şi Tineretului – Larisa Şavga

Ministrul Sănătăţii – Larisa Catrinici (viceministru al Sănătăţii în Guvernul Tarlev)

Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului – Galina Balmoş

Ministerul Culturii şi Turismului – Artur Cozma

Ministerul Justiţiei – Vitalie Pârlog

Ministerul Afacerilor Interne – Valentin Mejinschi (director al Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei în Guvernul Tarlev)

Ministerul Apărării – Vitalie Vrabie

Ministerul Dezvoltării Informaţionale – Pavel Buceaţchi (viceministru al Dezvoltării Informaţionale în Guvernul Tarlev)

Ministerul Reintegrării – Vasile Şova

Ministerul Administraţiei Publice Locale – Valentin Guznac

Ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriilor – Vladimir Baldovici (director al Agenţiei pentru Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului în Guvernul Tarlev

Solutionarea conflictului transnistrean pana in 2009, in avantajul R. Moldova, nu este posibila

In continuare, citim ca, potrivit reprezentantului special al UE pentru R. Moldova, Kalman Mizsei, parafrazat de Flux, „lipsa unei solutii pentru conflictul transnistrean reprezinta abstacolul major in calea dezvoltarii economice a R. Moldova, inclusiv in partea stanga a Nistrului”.„Pentru mine subiectul acestei confeinte tine de valori, si anume valoarea tolerantei, valoarea intelegerii comune si vom discuta aici despre cum sa cladim acest pod de incredere intre noi”, a spus Mizsei, care, referindu-se la nivelul de trai al populatiei din Transnistria, a adaugat ca aceasta „locuieste in conditii mai precare decat locuitorii de pe malul drept al Nistrului” si ca „aceasta situatie nu trebuie sa ramana asa”.Cat priveste initiativele presedintelui Voronin de reglementare a conflictului transnistrean, Mizsei a subliniat
faptul ca aceasta necesita o activitate „consecventa” si „organizata” din partea autoritatilor moldovene, „iar pana acum aceste initiative nu au contribuit pozitiv la solutionarea diferendului transnistrean”,a conchis oficialul UE, citat de Flux.

Anunt fals in vama Leuseni conform caruia masina primarului Chirtoaca ar fi emanat radiatie

Noaptea trecuta, in timp ce primarul de Chisinau, Dorin Chirtoaca, se intorcea de la Bucuresti unde consemnase 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, la punctul vamal Leuseni, granicerii moldoveni au anuntat ca masina in care se afla edilul emana radiatie, transmite DECA-press.
Dorin Chirtoaca a relatat in cadrul emisiunii „Istoria in miscare”, difuzata in dimineata zilei de azi la postul „Vocea Basarabiei”, ca, initial, granicerii au spus ca pasapoartele celor din masina primarului emana radiatie. Ulterior, ei au descoperit ca masina
emana radiatie de gradul doi, iar in zona portbagajului – chiar de gradul trei, in timp ce norma admisibila este sub unu.
Solicitat de Agentia DECA-press, primarul de Chisinau a declarat ca granicerii au recurs la trucul cu radiatia pentru ca au dorit sa vada continutul portbagajului. Subtextul acestui anunt
despre emanatia radiatiei a fost ca granicerii au dorit sa supuna verificarilor masina in care calatorea, neavand curajul sa ne spuna ca, de fapt, doresc sa verifice portbagajul, a spus Chirtoaca.
Primarul de Chisinau a mai precizat pentru DECA-press ca a dat la verificari, sambata, la Chisinau, masina la trei structuri abilitate, inclusiv la Centrul de Medicina Preventiva, insa nu au fost depistate emanatii de radiatie.

Vladimir Voronin studiaza Unirea

Presedintele de la Chisinau s-a declarat prizonier al geopoliticii.

Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a reprosat din nou Romaniei lipsa dorintei de a semna Tratatul de baza si de frontiera cu Republica Moldova, care se explica prin faptul ca Bucurestiul "nu a renuntat la speranta unei viitoare uniri", transmite NewsIn. "Romania (...) nu doreste sa semneze (tratatele - n.red.), pentru ca tinde (sa spuna - n.r.) ca de ce ne trebuie noua aceste acorduri, ca odata si odata noi ne vom uni si cu ce ocazie sa punem intre noi hotare?", a declarat Vladimir Voronin sambata, la un post privat de televiziune de la Chisinau.

Cel mai probabil iritarea lui Vladimir Voronin a fost provocata de numarul si amploarea manifestarilor de aniversare a Unirii din 27 martie 1918 de saptamana trecuta, desfasurate in toata Romania. Tratatul de baza si Acordul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova sunt in faza de finalizare la nivel de experti, care trebuie sa mai faca unele "ajustari" inainte de semnarea documentelor, potrivit unei declaratii a ministrilor roman si moldovean de Externe, Adrian Cioroianu si Andrei Stratan, sustinute in februarie, in Ucraina.

Ostatica geopoliticii.
Presedintele Vladimir Voronin a declarat Republica Moldova ca fiind "ostatica geopoliticilor statelor mari", transmite Mediafax. Vladimir Voronin a amintit ca marile puteri sunt implicate in solutionarea unor probleme precum cea din Kosovo, Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), problema aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO. "Statele mari se ocupa de aceste probleme, iar noi asteptam cu saracia noastra si problema transnistreana", a afirmat presedintele, mentionand ca intentioneaza sa abordeze acest subiect la Summitul NATO de la Bucuresti. Presedintele a accentuat importanta formatului de negocieri 5 plus
2 in solutionarea conflictului transnistrean si a reiterat ca in acest format va fi examinat si semnat pachetul unic de documente care va sta la baza solutionarii diferendului. Unicul document
care va fi semnat in format 5 plus 1, fara Transnistria, este cel despre recunoastere a neutralitatii Republicii Moldova, a precizat Voronin. Anterior, Vladimir Voronin declarase intr-un interviu acordat unui ziar de la Moscova ca problema transnistreana va fi solutionata in curand in baza unui pachet de documente, care va include legea cu privire la principiile de baza ale statutului Transnistriei si declaratia de neutralitate a Republicii Moldova, garantata international.

Opozitia nemultumita.
Mai multi deputati de opozitie de la Chisinau s-au declarat nemultumiti de programul viitorului Guvern al Zinaidei Greceanii, care a fost supus examinarii Parlamentului si urmeaza sa fie votat luni, relateaza Mediafax. Deputatul neafiliat Vitalia Pavlicenco, presedinte al Partidului National-Liberal, a declarat ca programul noului Guvern ar trebui sa se numeasca "Progres si integrare europeana" si nu doar "Progres si integrare". In opinia presedintelui Partidului Social-Democrat, Dumitru Braghis, programul propus este unul declarativ si nu contine indicatori care ar permite sa se stabileasca peste un timp in ce masura au fost realizate actiunile promise de Guvern. Braghis a remarcat ca in noul program nu se regasesc initiativele care nu au fost duse la bun sfarsit de Guvernul Tarlev, precum programul pentru combaterea saraciei si cresterea bunastarii poporului. Deputatul neafiliat Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova, a declarat ca in programul numit "Progres si integrare" nu a vazut nici un cuvant despre integrarea europeana si nici despre combaterea saraciei si bunastarea poporului.

Presa rusa: Ministrul moldovean de Interne, suspectat de implicare in trafic de droguri

Ministrul moldovean de Interne in exercitiu, Gheorghe Papuc, a fost plasat in arest la domiciliu fiind suspectat de implicare in trafic de narcotice, anunta agentiile ruse Novzi Region si Interfax, informatie neconfirmata oficial pana in prezent la Chisinau, transmite corespondentul NewsIn.
Mai multi functionari cu rang inalt din cadrul Ministerului moldovean de Interne au fost arestati sambătă, fiind suspectati de trafic de droguri, informeaza Novzi Region. Potrivit unor surse din cadrul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) moldovean, ancheta a condus pana la ministrul de Interne, Gheorghe Papuc. Surse din SIS afirma ca ministrul se afla in arest la domiciliu, iar locuinta sa este supravegheata.
Interfax adauga ca informatia i-a fost confirmata de o sursa din Ministerul de Interne, desi serviciul de presa a refuzat sa confirme sau sa infirme arestul la domiciliu.
Politia moldoveana a anuntat, saptamana trecuta, cea mai mare captura de droguri din istoria Republicii Moldova: 200 de kilograme
de heroina, in valoare de zece milioane de euro, provenita din Afganistan si destinata Europei de Vest.
Securitatea transportului a fost asigurata de inalti functionari din conducerea Ministerului de Interne de la Chisinau, potrivit surselor Interfax. Cercetarile arata ca cei trei functionari ai Ministerului de Interne retinuti sambata il informasera pe ministrul Papuc in legatura cu transportul
de droguri, dar acesta nu a luat masuri.
Gheorghe Papuc face parte din guvernul demisionar al premierului Vasile Tarlev, care ar trebui sa isi inceteze activitatea luni, cand Parlamentul se va pronunta asupra componentei noului guvern, condus de Zinaida Greceanzi. Potrivit presei de la Chisinau, Papuc nu va fi pastrat in componenta noului Guvern.
Papuc s-a aflat in centrul mai multor scandaluri, iar in 2000 i s-a deschis un dosar penal, nesolutionat nici pana in prezent, pentru ca ar fi sustras acte contabile si ar fi permis salarizarea unor persoane care nu figurau pe listele de personal ale Brigazii Speciale de Politie. In 2005, presa moldoveana l-a acuzat ca a dat mita pentru a-si obtine diploma universitara.

Noul guvern al Moldovei vrea "relaţii constructive" cu România

Parlamentul de la Chişinău a aprobat astăzi într-o şedinţă extraordinară noul guvern şi programul acestuia, care îşi propune relaţii de bună vecinătate cu UE, inclusiv cu România.

Noul guvern, care a fost aprobat astăzi cu 56 de voturi pentru - 55 ale comuniştilor şi unul al unui deputat neafiliat - ar urma să funcţioneze până la alegerile parlamentare din martie 2009. Programul noului Guvern este întitulat "Progres şi integrare" şi prevede apropierea Republicii Moldova de UE.

Noul Guvern de la Chişinău îşi propune să contruiască relaţii de bună vecinătate cu Uniunea Europeană, "acest lucru înseamnând şi relaţii constructive cu România, în primul rând din perspectiva respectării intereselor politice şi economice ale Republicii Moldova", a declarat noul premier moldovean Zinaida Greceanîi, răspunzând la una din întrebările deputaţilor din opoziţie. Ea nu a răspuns în niciun fel la întrebarea dacă va da sau nu indicaţii pentru scoaterea sârmei ghimpate de la frontiera de la Prut, afirmând că "aceasta nu este o întrebare".

Zece miniştri din cei 16 din Guvernul Tarlev şi-au păstrat portofoliile, ministrul Economiei Igor Dodon fiind avansat şi în funcţia de prim-vicepremier. Pe lângă funcţia de premier, în noul Guvern vor mai fi alte cinci femei. A fost schimbat ministrul Finanţelor, în funcţie fiind numită fosta subalternă a Zinaidei Greceanîi, Mariana Durleşteanu, care în ultimii ani a fost ambasador al Republicii Moldova la Londra.

Ministru al Educaţiei a fost numită Larisa Şavga, ministru al Sănătăţii - Larisa Cătrinici, iar ministru al Protecţiei Sociale - Galina Balmoş. Au mai fost schimbaţi ministrul de Interne şi cel al Dezvoltării Informaţionale şi a fost numit un nou ministru pentru nou creatul Minister al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului.

Bush face presiuni pentru Ucraina si Georgia in NATO

resedintele SUA, George W. Bush, insista asupra necesitatii de a oferi "o perspectiva clara" Ucrainei si Georgiei.


Apropierea Summitului nato de la Bucuresti provoaca intensificarea demersurilor si a luarilor de pozitie privind principalele subiecte de pe agenda reuniunii, extinderea Aliantei fiind pe primul plan.
Intr-un interviu acordat cotidianului german "Die Welt", presedintele SUA, George W. Bush, a subliniat
inca o data ca Alianta trebuie sa ofere Ucrainei si Georgiei "operspectiva clara". Bush a reamintit ca la Bucuresti nu se va lua o decizie privind intrarea celor doua tari in NATO, ci privind acordarea MAP (Membership Action Plan – Planul de Actiune in vederea Aderarii), care inseamna recunoasterea dreptului Georgiei si Ucrainei de a cere aderarea.
Comentand afirmatiile presedintelui ales al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a spus ca aderarea Ucrainei la NATO ar reprezenta o amenintare la adresa securitatii Rusiei, Bush a declarat ca Medvedev nu face decat sa reia argumentele actualului presedinte rus, Vladimir Putin. "Am o opinie clara in acest sens: cand cineva are democratii la granitele sale, acesta este un lucru bun, nu rau. Democratiile tind sa fie pasnice. Democratiile care indeplinesc vointa poporului lor nu tind sa duca razboaie", a afirmat presedintele american.
Oficialii rusi au reafirmat opozitia Moscovei fata de acordarea MAP pentru Georgia si Ucraina. Dupa ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost randul ambasadorului Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, sa declare ca Moscova ar considera acest gest drept o amenintare. Rogozin a dezmintit insa stirea ca Rusia ar conditiona un eventual ajutor acordat fortelor internationale din Afganistan (ISAF) de neacordarea MAP Georgiei si Ucrainei.

Franta ofera gazduire rebelilor FARC

Sub impactul temerilor ca fosta candidata la presedintie Ingrid Betancourt (cetatean francez si columbian), rapita in 2002, ar fi grav bolnava, guvernul francez a acceptat sa ofere azil membrilor FARC care accepta sa se predea, potrivit anuntului
facut de Uribe. Oferta Parisului ar putea fi tentanta, avind in vedere ca gherilele FARC ii urmaresc si ii ucid pe „dezertorii“ din rindurile lor.Imagini recente cu Betancourt o arata foarte slabita. Presedintele Uribe a anuntat si stabilirea unui fond de 100 de milioane de dolari pentru orice informatii care ar putea indica autoritatilor locul din jungla unde sint tinuti ostaticii.

Spania nu trimite trupe in Kosovo

Ministrul spaniol de Externe, Angel Moratinos, a declarat ca ONU trebuie sa aiba un rol esential in solutionarea problemei Kosovo, adaugand ca Spania nu va trimite trupe in cadrul EULEX inainte de transferul de jurisdictie a UNMIK, relateaza Mediafax. "Guvernul de la Madrid nu va aviza participarea personalului spaniol la misiunea UE din Kosovo pana cand UNMIK nu isi transfera jurisdictia acestei misiuni", a declarat Moratinos, la incheiera reuniunii ministrilor UE de Externe de la Brdo, din Slovenia.

"Actiunea comuna de mobilizare a EULEX in Kosovo va avea loc dupa ce UNMIK isi transfera jurisdictia", a adaugat el. Contrar pozitiei exprimate de seful diplomatiei spaniole, purtatoarea de cuvant a Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a declarat ca EULEX "va continua, independent de UNMIK, sa ajute autoritatile din Pristina care vor prelua in curand jurisdictia asupra Kosovo prin adoptarea unei noi Constitutii". Intrebata daca EULEX are nevoie de o decizie ONU ca baza legala, Christina Gallach a declarat ca documentul
adoptat de UE pentru infiintarea misiunii "se bazeaza pe rezolutia 1244", adaugand ca mobilizarea EULEX nu are legatura cu retragerea UNMIK din Kosovo. Moratinos a precizat ca reuniunea de la Brdo a acordat o atentie deosebita situatiei din Kosovo, "luand in calcul pozitia fiecarui stat privind declararea unilaterala a independentei de catre Pristina".

UE şi SUA au semnat acord ce reglementează transportul aerian transatlantic

Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat duminică un acord considerat istoric, ce reglementează transportul
aerian transatlantic. În esenţă, noul tratat va aduce o creştere cu peste 50 la sută a numărului curselor peste Ocean şi, cel mai important, o reducere semnificativă a tarifelor de călătorie.

Nouă ţări au sărbătorit extinderea zonei Schengen în aeroporturi.

Nouă ţări au sărbătorit extinderea zonei Schengen în aeroporturi.

Controalele de frontieră au dispă rut la miezul nopţii dintre sâmbătă şi duminică în aeroporturile din opt ţări ale Europei Centrale şi Maltei, pentru pasagerii care efectuează zboruri în interiorul zonei Schengen. Măsura marchează extinderea finală a zonei fără graniţe, începută anul trecut, pe 21 decembrie, cu deschiderea frontierelor lor terestre şi maritime.

Odată cu aderarea Maltei şi a opt ţări ex-comuniste, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Cehia, aproape 400 de milioane de persoane pot călători de acum fără paşapoarte în 24 de ţări europene. O „realizare istorică“, potrivit lui Jacques Barrot, comisarul UE pentru transporturi
.

Măsura aplicată ieri înseamnă că persoanele care călătoresc între aceste nouă state membre UE şi alte ţări Schengen nu vor mai trebui să prezinte documentele de identitate înainte de îmbarcarea în avion. Cu toate acestea, companiile aeriene au dreptul să verifice identitatea pasagerilor şi să efectueze controale de securitate.

Ceremonii şi inaugurări

Aderarea la spaţiul fără frontiere al UE a determinat noile state membre să-şi modernizeze principalele aeroporturi, care deja suportau o creştere a traficului. Mai multe ceremonii au marcat evenimentul sâmbătă în ţările vizate - în special în Tallin, Estonia, precum şi în Varşovia, unde un nou terminal a fost inaugurat la Aeroportul Okecie. Premierul slovac Robert Fico a prezidat vineri o ceremonie pe aeroportul din Bratislava, subliniind că, în fostele ţări comuniste, „libertatea de a călători, chiar în ţările vecine, nu a fost evidentă mult timp, ba a fost chiar imposibilă“.

În Cehia, premierul Mirek Topolanek a profitat sâmbătă de o ceremonie pe Aeroportul Praga-Ruzine pentru a denunţa o severitate crescută în controlarea maşinilor cehe, efectuată de poliţiile germană şi austriacă în regiunile de frontieră ale celor două ţări după extinderea zonei Schengen. „Nu vom înceta să lucrăm pentru eliminarea tuturor discriminărilor rămase în domeniul circulaţiei libere a mâinii de lucru şi a serviciilor“, a spus Topolanek.

La Viena s-a scandat «Nu dictaturii UE!»

Aproximativ 5.000 de persoane ostile Tratatului european de la Lisabona au manifestat sâmbata în centrul Vienei (foto), pentru a cere organizarea unui referendum referitor la acest text, care modifica functionarea Uniunii Europene, relateaza AFP. Manifestatia, organizata sub platforma „salvarea neutralitatii, nu tratatului european“, a adunat militanti si simpatizanti ai mai multor partide ostile Uniunii Europene, inclusiv reprezentantii partidului de extrema-dreapta BZO Peter Westenthaler si Joerg Haider, precum si grupuri din FPO (extrema-dreapta). „Nu dictaturii UE“, „Liberi si neutri“, „Voi, tradatorii patriei, noi avem dreptul la un referendum“ se putea citi pe pancartele manifestantilor reuniti în piata
Saint-Etienne. Cinci persoane au fost arestate de politie dupa un conflict petrecut într-o cafenea, între clienti si cinci contramanifestanti.Parlamentarii austrieci urmeaza sa examineze propunerea de ratificare la 9 aprilie. Joerg Haider vrea sa organizeze un referendum în Carintia, landul pe care îl conduce, dupa ce a strâns peste 15.000 de semnaturi în
favoarea acestei propuneri. Comisia electorala din Carintia trebuie sa decida asupra validitatii unui asemenea referendum. Noul Tratat UE, semnat în decembrie 2007 si care înlocuieste proiectul Constitutiei europene, respins la referendumurile din Franta si Olanda din 2005, trebuie aprobat de toate cele 27 de state UE. Doar Irlanda este obligata de Constitutia sa sa îl supuna unui referendum.

Meleşcanu spune că România îşi permite să suplimenteze forţele din Afganistan cu maximum o companie

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, astăzi, la postul public de radio, că ţara noastră îşi permite să suplimenteze efectivele din Afganistan cu maximum o companie.

"Din punctul nostru de vedere, la ora actuală nu văd posibilitatea de a ne extinde mai mult decât eventual maximum o companie de militari, în condiţiile în care avem o prezenţă importantă, este o prezenţă în zona cea mai fierbinte, de sud, iar posibilităţile noastre sunt şi ele limitate", a explicat Meleşcanu, în contextul problemei suplimentării efectivelor ISAF.

"Fără nicio îndoială, în discuţiile pe tema Afganistanului se va face un apel la creşterea contribuţiei. În opinia noastră, un asemenea apel trebuie luat în calcul foarte serios, cu condiţia ca el să fie completat de un alt apel, şi anume ca şi în zona de sud, care este zona cea mai fierbinte şi unde românii sunt prezenţi, să asistăm la o creştere a solidarităţii. E vorba deci de o redislocare a trupelor. Există un număr foarte important de militari din ţările NATO care sunt în zona de nord, care este practic pacificată şi, în opinia noastră, apelul ar trebui să fie însoţit şi de un apel către toate statele să vină şi să contribuie şi la problemele legate de securitatea zonei de sud", a mai adăugat ministrul român.

România "dispune de resurse" pentru a-şi consolida prezenţa militară şi pentru a desfăşura încă o companie în Afganistan, dar "aşteaptă un angajament în acest sens din partea tuturor statelor membre, în special în sud", unde luptele cu talibanii sunt cele mai dure, a declarat joi Traian Băsescu, într-o întâlnire cu presa străină, transmite AFP.

"Sperăm ca Summit-ul NATO să contureze o viziune, o strategie în ceea ce priveşte Afganistanul, care nu mai trebuie privit doar ca un câmp de bătălie", a declarat Băsescu.

O asemenea strategie "nu trebuie să se mai refere exclusiv la desfăşurarea de trupe suplimentare, ci şi la soluţiile de dezvoltare" ale acestei ţări, consideră şeful statului.

"România intenţionează să îşi menţină angajamentul în Afganistan şi a răspuns deja solicitării de întăriri, suplimentându-şi contingentul de la 500 de 780 de oameni şi redesfăşurându-i în sud", a subliniat
preşedintele.

Liderii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO au anunţat că au nevoie de 6.000 - 10.000 de militari suplimentari pentru a combate insurecţia talibană.

Saakasvili: Rusia nu va recunoaste Abhazia si Osetia de Sud

Presedintele georgian Mihail Saakasvili afirma, luni, intr-un interviu aparut in cotidianul rus Kommersant si citat de Rompres, ca a primit asigurari
din partea omologului sau rus Vladimir Putin ca Moscova nu va recunoaste teritoriile separatiste proruse Abhazia si Osetia de Sud.
"In cadrul ultimei mele intalniri avute cu presedintele Putin mi s-a promis clar ca Rusia nu va recunoaste niciodata Abhazia si Osetia de Sud", afirma liderul politic de la Tbilisi in interviul mentionat, cu referire la intrevederea avuta cu seful statului rus la ultimul summit din februarie al CSI (Comunitatea Statelor Independente, fosta URSS, mai putin statele baltice).
Pe de alta parte, presedintele georgian ii acuza pe "oamenii politici rusi", care fac apel la o posibila recunoastere a celor doua republici separatiste georgiene, asa cum a facut-o recent parlamentul rus, afirmand ca acestia "se joaca cu focul".
Mihail Saakasvili se declara insa increzator ca aceasta problema conflictuala nu va impiedica obtinerea de catre Georgia a statutului de tara candidata la aderarea la NATO, cu ocazia summitului Aliantei din 2-4 aprilie de la Bucuresti.
"Toate statele membre inteleg bine ca nu este vorba de conflictele noastre, ci de conflictele la care participa Rusia", adauga presedintele Saakasvili.
Legat de rezervele unor tari NATO, precum Germania, Franta, Olanda, fata de includerea Georgiei in Planul de actiune in vederea aderarii, Mihail Saakasvili minimalizeaza acest aspect, evocand "oboseala
suscitata de extinderile succesive ale Aliantei, dar si conservatorismul acestora".
"Populatiile din aceste tari sunt mult mai conservatoare si mai putin inclinate spre noutate. Sotia mea este olandeza si stiu ca familia ei este putin receptiva la tot ceea ce este nou", adauga Saakasvili in interviul pentru Kommersant.
Intr-un alt interviu aparut tot luni in Financial Times, presedintele Saakasvili atrage atentia ca blocarea candidaturii Georgiei in NATO va insemna ca Rusia are drept de veto asupra pretendentilor la aderare.
Sprijinite ferm de SUA, Georgia si Ucraina, doua foste republici sovietice, spera sa fie invitate in cadrul summitului NATO de la Bucuresti, din perioda 2-4 aprilie, sa se alature Planului de actiune in vederea aderarii, insa mai multe state membre ale organizatiei, care nu doresc sa-si creeze tensiuni in relatiile cu Rusia, au inca rezerve fata de aceasta perspectiva.

Un înalt oficial ONU ia pulsul negocierilor pentru reunificarea Ciprului

Un înalt oficial ONU a început luni trei zile de discuţii cu liderii ciprioţi turci şi greci, pentru a lua pulsul negocierilor vizând reunificarea insulei divizate, aşteptată în decurs de trei luni.

Un purtător de cuvânt al misiunii ONU în Cipru a declarat că subsecretarul general pentru afaceri
politice Lynn Pascoe "se află în Cipru pentru a determina cum poate ONU să ajute cel mai bine eforturile părţilor pentru a relansa procesul de negociere".

Insula este divizată din 1974, după o invazie turcă. Negocierile au fost suspendate în 2004, când grecii ciprioţi au respins un plan ONU de reunificare, acceptat de ciprioţii turci.

Ciprioţii greci reprezintă Ciprul în Uniunea Europeană şi au drept de veto privind aderarea Turciei, care are aproximativ 3.000 de militari desfăşuraţi în nordul insulei.

Demetris Christofias, preşedintele cipriot grec ales în urmă cu o lună, şi-a luat angajamentul să depună eforturi în cadrul negocierilor de reunificare cu omologul său cipriot turc Mehmet Ali Talat.

"Sunt întotdeauna optimist", a declarat Pascoe luni, după o reuniune cu Christofias.

Ambele părţi au fost de acord să reia negocierile pentru pace până la sfârşitul lunii iunie. Consilierii au lansat deja consultări privind subiectele de negociere, inclusiv proprietatea şi disputele teritoriale.

Între timp, părţile urmează să distrugă un simbol important al deceniilor de diviziune, când vor deschide pentru pietoni, la începutul lunii aprilie, strada Ledra, care trece prin centrul capitalei divizate Nicosia. Strada traversează oraşul de la est la vest şi marchează locul unde au apărut primele seminţe ale diviziunii, la sfârşitul anilor '50, când Cipru era încă o colonie britanică.

Elena Basescu se crede matura politic

Secretarul general al Tineretului PD-L, Elena Basescu, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca „si-a primit botezul“ la intrarea în politica, experientele de genul „succesurilor“ ajutând-o „sa-si faca acel stomac
de politician“ de care are nevoie. Prezenta la lansarea candidatilor PD- L în Valea Jiului, Elena Basescu a sustinut ca experientele pe care le-a trait, legate de discursul sustinut în fata studentilor bucuresteni (la rostirea caruia s-a încurcat de câteva ori - n.r.), o ajuta sa ajunga la maturitatea politica. „Mai am un drum lung de parcurs si o sa-mi vad de drumul meu. Era normal sa mai trec si pintr-o astfel de experienta“, a spus Elena Basescu. La lansarea candidatilor PD-L la primariile din localitatile Vaii Jiului - Petrosani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, si Uricani - au participat Emil Boc, Theodor Stolojan, Elena Udrea, Elena Basescu, Raluca Turcan, Monica Iacob Ridzi, Gheorghe Barbu si alesii locali ai acestei formatiuni. Secretarul general al Tineretului Democrat- Liberal a primit o cheita de aur de la artistul plastic Ovidiu Pârâian
u. Presedintele Traian Basescu a acuzat trusturile de presa de atacuri la adresa sa si a membrilor familiei sale si a avertizat ca, în calitate de sot si tata, va replica la „toate mizeriile“ care îi vor viza familia. Basescu s-a referit si la „campania“ îndreptata împotriva fiicei sale, despre care a spus ca este „un copil inocent“, acuzându-i pe „barbatii din presa“ ca se iau la „trânta dreapta“ cu aceasta.

Întâlnirea de vineri dintre Laura Bush şi Patriarhul Daniel a fost anulată

După operaţia suferită ieri la Spitalul Militar, starea de sănătate a Patriarhului Daniel este una bună. Cu toate acestea, întâlnirea Sfântului Părinte cu soţia preşedintelui american, planificată pentru vineri, la Patriarhie, s-a contramandat. Medicii spun că Patriarhul urmează un program de recuperare şi va rămâne internat încă 3 zile.

Patriarhul Daniel şi-a fracturat glezna, după oficierea liturghiei de duminică. Sfântul Parinte a fost transportat la Spitalul Militar Central, unde medicii i-au montat la gleznă o tijă cu şuruburi.

Din cauza accidentului, întâlnirile din această saptamână au fost contramandate.

Familia Voiculescu, cel mai important finanţator al PC

Activitatea politică a conservatorilor este susţinută financiar în mare parte de familia preşedintelui de onoare al partidului Dan Voiculescu şi de grupul de politicieni din jurul acestuia. Conform datelor referitoare la donaţiile primite de PC în 2007, membrii familiei Voiculescu au finanţat partidul cu 63.158 lei, iar firma
GRIVCO SA cu 195.000 lei. Corina şi Camelia Voiculescu au donat la PC 15.000 lei, fiecare, iar preşedintele de onoare, în total, 33.158 lei. Din această sumă, (15.758 lei) o parte reprezintă donaţie în natură.

Dan Voiculescu a dat partidului „rulete” de 1 metru pentru ca filialele PC să le ofere electoratului pentru a „măsura faptele”. Campania
s-a numit „metrul lui Voiculescu” şi electoratul era invitat să-i măsoare pe politicieni după fapte, şi nu după vorbe. Pe lista donatorilor importanţi ai PC se numără şi cei mai apropiaţi colaboratori ai „domnului profesor”. Actualul preşedinte al PC, deputatul Daniela Popa, a cotizat anul trecut 5.400 lei, senatorul Sabin Cutaş 6.600 lei, purtătorul de cuvânt al partidului, deputatul Bogdan Ciucă, 13.490 lei, fostul patron de la Rapid, senatorul George Copos, 5.460 lei, iar fostul ministru al comunicaţiilor Sorin Pantiş a finanţat partidul cu

Ministrul Iorgulescu l-a facut pe Dumnezeu traseist politic: acum e membru PNL

Dupa ce a fost curtat de PSD, lingusit de PD si luat cu japca de PNG, Dumnezeu a primit o oferta de la PNL. In 2008, Dumnezeu este liberal, a anuntat, la Alba-Iulia, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.

Sambata seara, la lansarea candidatilor liberali din Alba pentru alegerile locale, ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a facut un anunt
legat de transferul politic al anului: PNL si l-a adjudecat, pe post de agent electoral, pentru campania
alegerilor locale. „Avem dusmani puternici, avem partide vopsite ideologic, trecute peste noapte de la social-democratie la, sa spunem, partide de orientare conservatoare, populara. Cu acestia trebuie sa ne luptam”, a spus ministrul in discursul sau, incheind apoteotic: „Dumnezeu este, de data aceasta, liberal”.

Dumnezeu a trecut de-a lungul timpului pe la diverse partide, fiind un adevarat traseist politic, daca judecam dupa declaratiile facute de lideri de marca ai vietii politice.

Fostul parlamentar PDSR Vasile Vacaru decretase, sub regimul Iliescu, ca „Dumnezeu este PDSR-ist”. Colegul sau, senatorul Ion Solcanu, spusese ulterior ca „Dumnezeu este pesedist”.

De altfel, profund religios, Ion Solcanu a declarat raspicat ca n-ar parasi social-democratia decit de dragul Divinitatii: „Plec din PSD doar daca isi face Dumnezeu partid”. Nici baronul pesedist de Vrancea Marian Oprisan nu s-a lasat mai prejos, anuntindu-si electoratul ca, pentru el, Dumnezeu e mai presus de partid: „Eu cred intr-un partid european modern care se numeste PSD. Dar nu inainte de Dumnezeu”.

Deranjat de adjudecarea Celui de Sus de catre pesedisti, PRM a facut o plingere chiar in plenul Parlamentului, prin deputatul Adrian Moisoiu: „Avind in vedere declaratia unor lideri ca si Dumnezeu este pesedist, am sa exprim o rugaminte Maicii Domnului din partea noastra a celorlalti care nu sintem pesedisti: „Nu lasa, Maicuta/ Sa pierim pe cale/ Caci noi sintem fiii/ Lacrimilor tale!“.
Dupa victoria „revolutiei portocalii”, in 2004, evident ca Dumnezeu, dind dovada de oportunism, dar si de pragmatism in cariera politica, a trecut de la PSD la Alianta PNL-PD. Democratii, proaspat migrati de la stinga ideologica la dreapta, au inceput sa mizeze tot mai mult pe mitul cristic adoptat in strategiile de imagine ale presedintelui Basescu.

„Foarte putini inteleg in viata
noastra de zi cu zi ca, dincolo de vointa noastra, este vointa lui Dumnezeu. Poporul roman a exprimat vointa lui Dumnezeu pe 19 mai. Cu voia poporului roman si voia lui Dumnezeu am demonstrat tot ce era de demonstrat atit romanilor, cit si politicienilor. Politicienii trebuie sa deserveasca poporul si nu invers. Va garantez ca ce s-a intimplat pe 19 mai a demonstrat ca viata mea nu mai este a mea, ci a dumneavoastra si trebuie sa va servesc atit timp cit sint pe pamint”, declara anul trecut, la Sibiu, Traian Basescu, intr-un discurs aproape mistic, dupa referendumul pentru demiterea sa din functie.

Derapajele catre misticism si folosirea simbolurilor religioase in scopuri electorale de catre PD si Basescu au fost taxate evident de premierul Tariceanu: „Presedintele se crede urmasul lui Dumnezeu pe pamint”. Si Elena Udrea, exponent principal al imaginii PD-L, invoca frecvent in aparitiile sale publice legatura spirituala cu Biserica, cu Dumnezeu, aplecarea catre Cele Sfinte.

Intr-un interviu acordat unei publicatii, secretarul executiv al PD-L a povestit ca cel mai de pret cadou primit a fost o icoana de argint, veche de 100 de ani, si ca, desi nu merge des la biserica, isi pastreaza credinta: „Merg de Paste, de Craciun si la sarbatorile mai mari. Si mai merg atunci cind mi se intimpla sa trec printr-o stare de tristete profunda. Cred ca biserica poate sa-ti aduca liniste”. Elena Udrea a povestit si despre fiul ei vitreg, Alin Cocos, ca este profund religios: „Este credincios, merge la manastiri si tine toate posturile“.

Becali a bagat Decalogul in doctrina PNG

10.000 de euro a donat duminica liderul PNG, Gigi Becali, unei biserici din Vaslui. O suma infima in comparatie cu milioanele de dolari donate deja diverselor lacase de cult din tara. De altfel, Becali si-a pus propriul partid „In slujba Crucii si a neamului romanesc”, dupa cum o afirma in sloganul acestuia, facind din religie ideologie de partid. In doctrina partidului, elaborata in toamna lui 2006 de Dan Pavel, PNG a introdus in cuprinsul acesteia Decalogul.

„Cel mai bun ideolog si profesor de doctrine a fost Cristos, adica Dumnezeu, nu?”, spunea atunci Becali. „Ca partid crestin, PNG-CD considera ca - intr-o societate cu fibra morala si mentalitatile pervertite sau chiar distruse de ateismul comunist, de utilitarismul si hedonismul postcomunist - prioritatea absoluta este afirmarea credintei in Dumnezeu“, se arata in brosura amintita.

PSD si PNL se dueleaza in pensii electorale

flandu-se la concurenta cu PSD pe tema majorarii pensiilor, liberalii anunta ca au programat devansarea majorarii pensiilor din 1 ianuarie 2009 pentru noiembrie sau decembrie 2008. Adica exact cu ocazia alegerilor parlamentare. Intre timp, cum deja e campanie
electorala, se fac promisiuni cu ghiotura legate de un alt domeniu sensibil: Sanatatea.

In ciuda ingrijorarilor resimtite chiar de personaje din interiorul actualului Executiv referitoare la imposibilitatea asigurarii resurselor necesare primului val al majorarilor de pensii, Guvernul anunta ca analizeaza acum posibilitatea devansarii majorarii pensiilor din 1 ianuarie 2009 pentru noiembrie sau decembrie 2008. Promisiunea ii apartine ministrului Finantelor, Varujan Vosganian. O decizie in acest sens este posibila in luna mai, a declarat Vosganian la Suceava. "Sunt preocupat de o administratie fiscala cat mai buna, astfel incat, asa cum am devansat masura de crestere a pensiilor de la 1 ianuarie 2008 printr-o majorare de la 1 noiembrie 2007, sa devansam si majorarea pensiilor din ianuarie 2009", a spus Vosganian. Potrivit ministrului liberal, de la 1 ianuarie 2009 majoritatea pensionarilor vor avea intre 650 si 800 de lei, ceea ce reprezinta 60-70 la suta din salariul mediu net si le va permite un trai decent. Ministrul Finantelor gaseste si resurse de moralitate acestei masuri: "Romania da in acest fel un exemplu nu doar de buna administrare
, ci si de moralitate. PNL va ramane in istorie drept cel care a majorat".


Pentru a nu se lasa mai prejos, presedintele PSD, Mircea Geoana, prezent la Galati, umar la umar cu Ion Iliescu, la o reuniune pe tema gospodaririi apelor, a abordat si el problema pensiilor. Geoana a somat Guvernul sa acorde un aviz proiectului de lege initiat de social-democrati referitor la majorarea punctului de pensie pentru fostii salariati din grupele intai si a doua de munca, pentru a permite documentului
sa-si continue cursul legislativ. Este vorba despre cei care au lucrat in industria siderurgica, miniera, petroliera, in industriile grele ale acestei tari, cu grad mare de dificultate si risc, pentru care PSD cere electoral "o justa compensare in functie de dificultatea si importanta sociala a muncii pe care au depus-o".