Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, astăzi, la postul public de radio, că ţara noastră îşi permite să suplimenteze efectivele din Afganistan cu maximum o companie.
"Din punctul nostru de vedere, la ora actuală nu văd posibilitatea de a ne extinde mai mult decât eventual maximum o companie de militari, în condiţiile în care avem o prezenţă importantă, este o prezenţă în zona cea mai fierbinte, de sud, iar posibilităţile noastre sunt şi ele limitate", a explicat Meleşcanu, în contextul problemei suplimentării efectivelor ISAF.
"Fără nicio îndoială, în discuţiile pe tema Afganistanului se va face un apel la creşterea contribuţiei. În opinia noastră, un asemenea apel trebuie luat în calcul foarte serios, cu condiţia ca el să fie completat de un alt apel, şi anume ca şi în zona de sud, care este zona cea mai fierbinte şi unde românii sunt prezenţi, să asistăm la o creştere a solidarităţii. E vorba deci de o redislocare a trupelor. Există un număr foarte important de militari din ţările NATO care sunt în zona de nord, care este practic pacificată şi, în opinia noastră, apelul ar trebui să fie însoţit şi de un apel către toate statele să vină şi să contribuie şi la problemele legate de securitatea zonei de sud", a mai adăugat ministrul român.
România "dispune de resurse" pentru a-şi consolida prezenţa militară şi pentru a desfăşura încă o companie în Afganistan, dar "aşteaptă un angajament în acest sens din partea tuturor statelor membre, în special în sud", unde luptele cu talibanii sunt cele mai dure, a declarat joi Traian Băsescu, într-o întâlnire cu presa străină, transmite AFP.
"Sperăm ca Summit-ul NATO să contureze o viziune, o strategie în ceea ce priveşte Afganistanul, care nu mai trebuie privit doar ca un câmp de bătălie", a declarat Băsescu.
O asemenea strategie "nu trebuie să se mai refere exclusiv la desfăşurarea de trupe suplimentare, ci şi la soluţiile de dezvoltare" ale acestei ţări, consideră şeful statului.
"România intenţionează să îşi menţină angajamentul în Afganistan şi a răspuns deja solicitării de întăriri, suplimentându-şi contingentul de la 500 de 780 de oameni şi redesfăşurându-i în sud", a subliniat
preşedintele.
Liderii Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO au anunţat că au nevoie de 6.000 - 10.000 de militari suplimentari pentru a combate insurecţia talibană.