vineri, 27 martie 2009

Saakasvili: Rusia nu va recunoaste Abhazia si Osetia de Sud

Presedintele georgian Mihail Saakasvili afirma, luni, intr-un interviu aparut in cotidianul rus Kommersant si citat de Rompres, ca a primit asigurari
din partea omologului sau rus Vladimir Putin ca Moscova nu va recunoaste teritoriile separatiste proruse Abhazia si Osetia de Sud.
"In cadrul ultimei mele intalniri avute cu presedintele Putin mi s-a promis clar ca Rusia nu va recunoaste niciodata Abhazia si Osetia de Sud", afirma liderul politic de la Tbilisi in interviul mentionat, cu referire la intrevederea avuta cu seful statului rus la ultimul summit din februarie al CSI (Comunitatea Statelor Independente, fosta URSS, mai putin statele baltice).
Pe de alta parte, presedintele georgian ii acuza pe "oamenii politici rusi", care fac apel la o posibila recunoastere a celor doua republici separatiste georgiene, asa cum a facut-o recent parlamentul rus, afirmand ca acestia "se joaca cu focul".
Mihail Saakasvili se declara insa increzator ca aceasta problema conflictuala nu va impiedica obtinerea de catre Georgia a statutului de tara candidata la aderarea la NATO, cu ocazia summitului Aliantei din 2-4 aprilie de la Bucuresti.
"Toate statele membre inteleg bine ca nu este vorba de conflictele noastre, ci de conflictele la care participa Rusia", adauga presedintele Saakasvili.
Legat de rezervele unor tari NATO, precum Germania, Franta, Olanda, fata de includerea Georgiei in Planul de actiune in vederea aderarii, Mihail Saakasvili minimalizeaza acest aspect, evocand "oboseala
suscitata de extinderile succesive ale Aliantei, dar si conservatorismul acestora".
"Populatiile din aceste tari sunt mult mai conservatoare si mai putin inclinate spre noutate. Sotia mea este olandeza si stiu ca familia ei este putin receptiva la tot ceea ce este nou", adauga Saakasvili in interviul pentru Kommersant.
Intr-un alt interviu aparut tot luni in Financial Times, presedintele Saakasvili atrage atentia ca blocarea candidaturii Georgiei in NATO va insemna ca Rusia are drept de veto asupra pretendentilor la aderare.
Sprijinite ferm de SUA, Georgia si Ucraina, doua foste republici sovietice, spera sa fie invitate in cadrul summitului NATO de la Bucuresti, din perioda 2-4 aprilie, sa se alature Planului de actiune in vederea aderarii, insa mai multe state membre ale organizatiei, care nu doresc sa-si creeze tensiuni in relatiile cu Rusia, au inca rezerve fata de aceasta perspectiva.