vineri, 27 martie 2009

Un înalt oficial ONU ia pulsul negocierilor pentru reunificarea Ciprului

Un înalt oficial ONU a început luni trei zile de discuţii cu liderii ciprioţi turci şi greci, pentru a lua pulsul negocierilor vizând reunificarea insulei divizate, aşteptată în decurs de trei luni.

Un purtător de cuvânt al misiunii ONU în Cipru a declarat că subsecretarul general pentru afaceri
politice Lynn Pascoe "se află în Cipru pentru a determina cum poate ONU să ajute cel mai bine eforturile părţilor pentru a relansa procesul de negociere".

Insula este divizată din 1974, după o invazie turcă. Negocierile au fost suspendate în 2004, când grecii ciprioţi au respins un plan ONU de reunificare, acceptat de ciprioţii turci.

Ciprioţii greci reprezintă Ciprul în Uniunea Europeană şi au drept de veto privind aderarea Turciei, care are aproximativ 3.000 de militari desfăşuraţi în nordul insulei.

Demetris Christofias, preşedintele cipriot grec ales în urmă cu o lună, şi-a luat angajamentul să depună eforturi în cadrul negocierilor de reunificare cu omologul său cipriot turc Mehmet Ali Talat.

"Sunt întotdeauna optimist", a declarat Pascoe luni, după o reuniune cu Christofias.

Ambele părţi au fost de acord să reia negocierile pentru pace până la sfârşitul lunii iunie. Consilierii au lansat deja consultări privind subiectele de negociere, inclusiv proprietatea şi disputele teritoriale.

Între timp, părţile urmează să distrugă un simbol important al deceniilor de diviziune, când vor deschide pentru pietoni, la începutul lunii aprilie, strada Ledra, care trece prin centrul capitalei divizate Nicosia. Strada traversează oraşul de la est la vest şi marchează locul unde au apărut primele seminţe ale diviziunii, la sfârşitul anilor '50, când Cipru era încă o colonie britanică.