Parlamentul de la Chişinău a aprobat astăzi într-o şedinţă extraordinară noul guvern şi programul acestuia, care îşi propune relaţii de bună vecinătate cu UE, inclusiv cu România.
Noul guvern, care a fost aprobat astăzi cu 56 de voturi pentru - 55 ale comuniştilor şi unul al unui deputat neafiliat - ar urma să funcţioneze până la alegerile parlamentare din martie 2009. Programul noului Guvern este întitulat "Progres şi integrare" şi prevede apropierea Republicii Moldova de UE.
Noul Guvern de la Chişinău îşi propune să contruiască relaţii de bună vecinătate cu Uniunea Europeană, "acest lucru înseamnând şi relaţii constructive cu România, în primul rând din perspectiva respectării intereselor politice şi economice ale Republicii Moldova", a declarat noul premier moldovean Zinaida Greceanîi, răspunzând la una din întrebările deputaţilor din opoziţie. Ea nu a răspuns în niciun fel la întrebarea dacă va da sau nu indicaţii pentru scoaterea sârmei ghimpate de la frontiera de la Prut, afirmând că "aceasta nu este o întrebare".
Zece miniştri din cei 16 din Guvernul Tarlev şi-au păstrat portofoliile, ministrul Economiei Igor Dodon fiind avansat şi în funcţia de prim-vicepremier. Pe lângă funcţia de premier, în noul Guvern vor mai fi alte cinci femei. A fost schimbat ministrul Finanţelor, în funcţie fiind numită fosta subalternă a Zinaidei Greceanîi, Mariana Durleşteanu, care în ultimii ani a fost ambasador al Republicii Moldova la Londra.
Ministru al Educaţiei a fost numită Larisa Şavga, ministru al Sănătăţii - Larisa Cătrinici, iar ministru al Protecţiei Sociale - Galina Balmoş. Au mai fost schimbaţi ministrul de Interne şi cel al Dezvoltării Informaţionale şi a fost numit un nou ministru pentru nou creatul Minister al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului.