vineri, 27 martie 2009

Spania nu trimite trupe in Kosovo

Ministrul spaniol de Externe, Angel Moratinos, a declarat ca ONU trebuie sa aiba un rol esential in solutionarea problemei Kosovo, adaugand ca Spania nu va trimite trupe in cadrul EULEX inainte de transferul de jurisdictie a UNMIK, relateaza Mediafax. "Guvernul de la Madrid nu va aviza participarea personalului spaniol la misiunea UE din Kosovo pana cand UNMIK nu isi transfera jurisdictia acestei misiuni", a declarat Moratinos, la incheiera reuniunii ministrilor UE de Externe de la Brdo, din Slovenia.

"Actiunea comuna de mobilizare a EULEX in Kosovo va avea loc dupa ce UNMIK isi transfera jurisdictia", a adaugat el. Contrar pozitiei exprimate de seful diplomatiei spaniole, purtatoarea de cuvant a Inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, a declarat ca EULEX "va continua, independent de UNMIK, sa ajute autoritatile din Pristina care vor prelua in curand jurisdictia asupra Kosovo prin adoptarea unei noi Constitutii". Intrebata daca EULEX are nevoie de o decizie ONU ca baza legala, Christina Gallach a declarat ca documentul
adoptat de UE pentru infiintarea misiunii "se bazeaza pe rezolutia 1244", adaugand ca mobilizarea EULEX nu are legatura cu retragerea UNMIK din Kosovo. Moratinos a precizat ca reuniunea de la Brdo a acordat o atentie deosebita situatiei din Kosovo, "luand in calcul pozitia fiecarui stat privind declararea unilaterala a independentei de catre Pristina".