vineri, 27 martie 2009

Vladimir Voronin studiaza Unirea

Presedintele de la Chisinau s-a declarat prizonier al geopoliticii.

Presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin a reprosat din nou Romaniei lipsa dorintei de a semna Tratatul de baza si de frontiera cu Republica Moldova, care se explica prin faptul ca Bucurestiul "nu a renuntat la speranta unei viitoare uniri", transmite NewsIn. "Romania (...) nu doreste sa semneze (tratatele - n.red.), pentru ca tinde (sa spuna - n.r.) ca de ce ne trebuie noua aceste acorduri, ca odata si odata noi ne vom uni si cu ce ocazie sa punem intre noi hotare?", a declarat Vladimir Voronin sambata, la un post privat de televiziune de la Chisinau.

Cel mai probabil iritarea lui Vladimir Voronin a fost provocata de numarul si amploarea manifestarilor de aniversare a Unirii din 27 martie 1918 de saptamana trecuta, desfasurate in toata Romania. Tratatul de baza si Acordul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova sunt in faza de finalizare la nivel de experti, care trebuie sa mai faca unele "ajustari" inainte de semnarea documentelor, potrivit unei declaratii a ministrilor roman si moldovean de Externe, Adrian Cioroianu si Andrei Stratan, sustinute in februarie, in Ucraina.

Ostatica geopoliticii.
Presedintele Vladimir Voronin a declarat Republica Moldova ca fiind "ostatica geopoliticilor statelor mari", transmite Mediafax. Vladimir Voronin a amintit ca marile puteri sunt implicate in solutionarea unor probleme precum cea din Kosovo, Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), problema aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO. "Statele mari se ocupa de aceste probleme, iar noi asteptam cu saracia noastra si problema transnistreana", a afirmat presedintele, mentionand ca intentioneaza sa abordeze acest subiect la Summitul NATO de la Bucuresti. Presedintele a accentuat importanta formatului de negocieri 5 plus
2 in solutionarea conflictului transnistrean si a reiterat ca in acest format va fi examinat si semnat pachetul unic de documente care va sta la baza solutionarii diferendului. Unicul document
care va fi semnat in format 5 plus 1, fara Transnistria, este cel despre recunoastere a neutralitatii Republicii Moldova, a precizat Voronin. Anterior, Vladimir Voronin declarase intr-un interviu acordat unui ziar de la Moscova ca problema transnistreana va fi solutionata in curand in baza unui pachet de documente, care va include legea cu privire la principiile de baza ale statutului Transnistriei si declaratia de neutralitate a Republicii Moldova, garantata international.

Opozitia nemultumita.
Mai multi deputati de opozitie de la Chisinau s-au declarat nemultumiti de programul viitorului Guvern al Zinaidei Greceanii, care a fost supus examinarii Parlamentului si urmeaza sa fie votat luni, relateaza Mediafax. Deputatul neafiliat Vitalia Pavlicenco, presedinte al Partidului National-Liberal, a declarat ca programul noului Guvern ar trebui sa se numeasca "Progres si integrare europeana" si nu doar "Progres si integrare". In opinia presedintelui Partidului Social-Democrat, Dumitru Braghis, programul propus este unul declarativ si nu contine indicatori care ar permite sa se stabileasca peste un timp in ce masura au fost realizate actiunile promise de Guvern. Braghis a remarcat ca in noul program nu se regasesc initiativele care nu au fost duse la bun sfarsit de Guvernul Tarlev, precum programul pentru combaterea saraciei si cresterea bunastarii poporului. Deputatul neafiliat Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova, a declarat ca in programul numit "Progres si integrare" nu a vazut nici un cuvant despre integrarea europeana si nici despre combaterea saraciei si bunastarea poporului.