luni, 17 august 2009

Vremuri de restriste

Mihai Tanasescu vede scadere economica si in trimestrul trei, iar Adriean Videanu estimeaza o contractie de 6% in acest an

Romania va avea in trimestrele 2 si 3 o scadere economica mai mare decat cea din primul
trimestru si nu va putea respecta tintele convenite cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, fost ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu. Si ministrul Economiei
, Adriean Videanu, a declarat ca se asteapta ca deficitul bugetar al Romaniei sa ajunga la aproximativ 7% din produsul
intern brut (PIB), iar economia sa se comprime cu 6%.
"Tintele pentru trimestrele 2 si 3 nu mai pot fi valabile. Vor exista clar sanse de redefinire a tintelor. Ele trebuie rediscutate in noile circumstante", a afirmat Tanasescu, luni, la The Money Channel. El a declarat ca, la sfarsitul lunii iunie, Romania respecta toate conditiile impuse de FMI, dar situatia s-a deteriorat ulterior si este de asteptat o cadere accentuata a veniturilor la buget in trimestrele 2 si 3. La randul sau, si ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat ca se impune rediscutarea parametrilor stabiliti cu FMI.
Potrivit lui Tanasescu, "singura solutie" pentru o crestere substantiala a veniturilor este o reforma a sectorului public, "o regandire a functiilor sistemului statului". El a spus ca in Romania sunt prea multe institutii, cu prea multi oameni si servicii uneori de proasta calitate.
Tanasescu a aratat ca, pana anul trecut, Romania a avut un model economic bazat pe importuri si constructii, iar acesta trebuie inlocuit.
"Deficitul bugetar pentru 2009 cred ca va fi in jur de 7% din PIB. Contractia economica cred ca va fi in jur de 6% sau sub 6%, pentru ca vine agricultura in partea a doua a anului, care, din previziunile care sunt, va avea o pondere bunicica", a spus Videanu.
Deficit pentru infrastructura
Estimarea ministrului Economiei este usor mai optimista decat cea prezentata de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care declara, in 15 iulie, ca economia in Romania s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%.
Guvernul lua in calcul, dupa rectificarea bugetara din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB si o contractie economica de 4% in acest an, tinte care apar si in acordul cu FMI.
In aceste conditii, ministrul Videanu a spus ca este "obligatoriu" ca tintele de deficit bugetar convenite cu FMI sa fie renegociate. El a adaugat, intr-o conferinta de presa tinuta ieri, la sediul Ministerului Economiei, ca un deficit de 7%, majorat pentru investitii in infrastruc­tura, cu efect multiplicator in economie, ar fi benefic.
Si premierul Emil Boc declara, la inceputul lunii iulie, ca ar trebui revizuita tinta de deficit. "Cred ca trebuie sa avem curaj sa discutam si cu CE si cu FMI ca deficitul bugetar pe infrastructura nu este un deficit care sa agraveze situatia Romaniei", a declarat Boc.
Pe de alta parte, la sfarsitul saptamanii trecute, re­prezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a subliniat ca, in cazul in care Executivul de la Bucuresti
nu va respecta tinta de deficit bugetar "din cauza unor decizii interne", FMI nu va elibera urmatoarea transa.
Pe de alta parte, se pare ca FMI lucreaza, totusi, la un nou cadru macroeconomic pentru Romania, in contextul primei evaluari de la inceputul lunii august a acordului stand-by, care anticipeaza, printre altele, accentuarea scaderii economice in acest an de la 4,1%, prognoza actuala, la 7-8%. Reamintim, economia s-a contractat, in primul trimestru, cu 6,2% fata de perioada similara din 2008. Romania are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde de euro, bani care intra in rezerva BNR, pachetul total de finantare
externa, de la Fond, Uniunea Euro­peana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 de miliarde euro.