luni, 17 august 2009

Fiscul a atras la buget sume suplimentare de 76,44 milioane lei între 13 şi 19 iulie

Inspectorii fiscali au derulat în perioada 13-19 iulie 1.092 de controale, în urma cărora au atras la buget sume suplimentare de 76,44 milioane lei şi au aplicat 245 de amenzi în valoare de 525.550 lei, a anunţat miercuri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Din totalul de acţiuni, 414 au fost inspecţii fiscale parţiale, 250 au fost inspecţii fiscale generale, 211 - controale inopinate, 121 - controale încrucişate, iar 96 - cercetări la faţa locului.

De asemenea, pentru deficienţele constatate organele fiscale au înaintat organelor abilitate 14 sesizări penale, pentru un prejudiciu de peste 11,1 milioane lei, în scopul continuării cercetărilor.

ANAF susţine că sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, întocmirea incompletă şi necorespunzătoare a actelor şi documentelor contabile
, nefuncţionarea la sediul social declarat, înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale emise de societăţi tip "fantomă", precum şi efectuarea de tranzacţii fictive sunt principalele deficienţe constatate.

"Acţiunile de control desfăşurate de inspectorii fiscali au vizat respectarea disciplinei financiar-fiscale, a normelor de comerţ, precum şi realitatea şi legalitatea operaţiunilor comerciale", se mai arată în comunicat.

Agenţia Naţională de Administrare
Fiscală este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, din subordinea Ministerului Finanţelor Publice, în cadrul căreia funcţionează Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.