luni, 17 august 2009

Efectele secetei. Productia de grâu a României, la jumatate fata de cea din 2008

Recolta de grâu de anul acesta va fi la jumatate fata de 2008, din cauza secetei, sustin producatorii. Si reprezentanti ai Ministerului Agriculturii recunosc situatia generata de arsita. Pana in prezent, s-au recoltat 3,1 milioane de tone de pe 60% din suprafata cultivata, potrivit unor surse din institutie, citate de Reuters. "Grâul a fost cel mai afectat de seceta prelungita", au declarat sursele, adaugand ca productia la hectar a scazut la circa 2,3 tone, fata de 3,5 tone în 2008. In acelasi timp, recolta de orz a ramas aproape de nivelul de anul trecut, de 570.000 de tone, mai afirma sursele. Producatorii sustin ca, asa cum arata situatia din teren
, recolta de anul acesta nu va atinge 4 milioane de tone. “Estimarile noastre arata ca productia de grau, pe anul acesta, va fi de circa 3,9 tone, dintre care 3 milioane panificabil”, ne-a precizat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR).
Astfel, productia va fi la jumatate fata de anul trecut, cand au fost recoltate 7,75 tone de grau. Potrivit FNPAR, din 1,8 milioane de hectare semanate, circa 800.000 de hectare au avut o productie diminuata cu 30-55% din cauza secetei. “Situatia nu ar fi atat de rea daca Ministerul Agriculturii ar propune o hotarare de Guvern prin care sa fie declarate calamitate zonele unde productia a fost distrusa. In acest fel, producatorii reusesc sa-si recupereze o parte din cheltuieli”, a adaugat Matei. În ceea ce priveste porumbul, recolta din acest an ar putea fi cu 20% mai redusa decât cea din 2008, coborând de la 7,9 milioane la 6-7 milioane tone. In ciuda suprafetelor mari cultivate, productia este foarte slaba, noteaza Reuters, agricultura Romaniei inregistrand cele mai cele mai slabe performante din UE, din cauza lipsei unor sisteme adecvate de irigare.