luni, 17 august 2009

Tănăsescu: acordul cu FMI va fi renegociat

România nu-şi va putea respecta obligaţiile asumate faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), în situaţia în care, în trimestrele doi şi trei, scăderea economică o să depăşească contracţia din primele trei luni ale anului.

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a declarat, luni seara, la postul de televiziune The Money Channel, că dacă la finele lunii iunie România respecta toate condiţiile impuse de FMI, situaţia s-a deteriorat ulterior şi este de aşteptat o scădere accentuată a veniturilor la buget în trimestrele 2 şi 3.

Potrivit lui Tănăsescu, „singura soluţie” pentru o creştere substanţială a veniturilor este o reformă a sectorului public, „o regândire a funcţiilor sistemului statului”, a spus fostul ministru de finanţe, citat de Mediafax. El a adăugat că, în România, sunt prea multe instituţii, cu prea mulţi oameni şi servicii
uneori de proastă calitate

. Tănăsescu a arătat că până anul trecut România a avut un model economic bazat pe importuri şi construcţii, iar acesta trebuie înlocuit. La rândul său, mi nis trul economiei

, Adriean Videanu, a afirmat că se impune rediscutarea parametrilor stabiliţi cu FMI şi a estimat că, pe ansambul anului în curs, deficitul bugetar se va plasa la 7%.