duminică, 23 noiembrie 2008

Intoarcerea Mariei Vlas. Mai multe amnezii decat bani

Acum ca cel mai cautat om din Romania, Ioana Maria Vlas, fostul administrator al societatii SOV Invest, care administra Fondul National de Investitii, s-a intors in tara, intrebarea la care toata lumea spera sa afle raspuns este: "Unde sunt banii de la FNI?".
Cei mai interesati
de un astfel de raspuns sunt fara indoiala cei peste 300.000 de pagubiti care au avut reactii impartite legate de venirea Ioanei Maria Vlas: o parte s-au bucurat, sperand in rezolvarea mai rapida a procesului, in timp ce altii privesc aceasta reintoarcere cu scepticism. "Problema noastra este recuperarea banilor. Descoperirea adevarului nu inseamna si rezolvarea problemei. Mie unul imi este teama de o intelegere dintre Vlas si statul roman, care ar putea fi daunatoare investitorilor", a declarat Ovidiu Mazilescu, liderul investitorilor FNI.
La momentul prabusirii, FNI avea un activ net de 3.412 miliarde lei (aproximativ 150 milioane de dolari), 301.331 de investitori si o valoare a unitatii de fond de 103.720 lei.
"Astazi FNI mai are circa 80 - 90 de miliarde de lei (2,3 mil. $-n.red.) in conturi bancare, care inca sunt blocate, majoritatea conturilor fiind deschise la BCR", a declarat pentru Ziarul Financiar Ionel Blanculescu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), institutia prin care s-au facut platile pentru investitorii FNI si care reprezinta statul in toate litigiile legate de acest caz.
In aceste conditii, impreuna cu actiunile pe care le mai detine, fondurile FNI ating cu greu 100 de miliarde de lei, adica trei milioane de dolari.
Ce s-a intamplat cu restul banilor? Poate doar Ioana Maria Vlas stie. Pentru ca din documentele ramase de la fond nu se pot afla prea multe in conditiile in care, potrivit raportului de audit realizat de firma de consultanta Arthur Andersen, lipsesc multe acte justificative de la infiintare si pana in 1999, ultima balanta de verificare a Fondului s-a facut in decembrie 1999, iar din octombrie 2000 nu s-a mai facut nici o inregistrate contabila. In plus, Sov Invest, in calitate de administrator al FNI, nu si-a asumat responsabilitatea pentru intocmirea situatiei activului net, inregistrarile contabile si activitatea Fondului si corectitudinea bazei de date a investitorilor, fapt ce a determinat auditorul sa aiba incertitudini asupra "completitudinii" inregistrarilor contabile.
Dar cum a fost incalcata legea in cazul FNI?
Raportul de audit precizeaza faptul ca activitatea Fondului s-a desfasurat fara respectarea cadrului legal si anume:
* Distribuirea unitatilor de fond s-a facut in baza unor contracte de distribuire ale caror clauze nu au fost respectate de parti;
* incepand din august 1998 a functionat fara banca depozitara, atributiile acesteia fiind exercitate de SOV Invest;
* SOV Invest a facut tranzactii intre FNI si FNA in numele acestora, precum si contracte de imprumut in numele FNI;
* Societatea de administrare a comunicat un activ net supraestimat, rezultand o crestere a valorii titlurilor de aproximativ 3.229 miliarde de lei;
* Numarul de unitati de fond aflate in circulatie, comunicat de catre societatea de administrare era cu 54% mai mic decat cel real rezultand o apreciere nejustificata a unitatii de fond.
Ca o concluzie, auditorul apreciaza ca valoarea unitatii de fond ar fi de 1.358 lei (de 75 de ori mai mica decat valoarea la care au fost susbcrise ultimele titluri) calculata in baza activului net, intocmit pe baze incerte, de 107,5 miliarde de lei.

Ce face astazi FNI
Fondul National de Investitii urmeaza sa-si aleaga in perioada urmatoare societatea care va administra fondul in conditiile in care investitorii au decis continuarea activitatii FNI ca fond deschis de investitii.
In plus, AVAB va plati in primele luni ale acestui an ajutoarele financiare pentru ultimii 2.000 de investitori, conform legii privind unele masuri pentru diminuarea consecintelor incetarii rascumpararii de unitati de fond de catre FNI, adoptata de guvern in august 2001. Potrivit acesteia, investitorii FNI care nu au facut nici o rascumparare a unitatii de fond investite la FNI si care aveau un venit net lunar pe membru de familie de pana la un milioan de lei primesc un ajutor financiar de pana la zece milioane lei.
Anul trecut Autoritatea a platit 25,2 miliarde lei unui numar de peste 3.700 de investitori FNI, valoarea totala a sumelor platite fiind de 269,9 miliarde lei.
In ceea ce priveste litigiile, la inceputul acestui an erau 48 de dosare pe rolul instantelor judecatoresti din tara in legatura cu punerea in aplicare a contractului de fidejunctiune/cautiune incheiat intre SOV Invest si FNI pe de o parte si CEC pe de alta parte.
Cazul FNI face obiectul a doua categorii de procese: penal si civil. "In cazul procesului penal, anul trecut am retrimis dosarul Parchetului pentru extinderea cercetarilor. Intentia noastra este sa demonstram ca in cazul FNI a fost vorba despre frauda, si daca reusim sa dovedim acest lucru, atunci se va incheia si procesul civil. Spun asta pentru ca prin contractul de fidejunctiune/cautiune CEC asigura plata unitatilor de fond la ultima valoare in cazul producerii unui risc caracteristic fondurilor deschise de investitii. Or, frauda nu este un risc specific acestor fonduri", declara recent presedintele AVAB, Ionel Blanculescu.
"In mod normal, venirea lui Vlas ar trebui sa impulsioneze intr-un fel procesul penal, sa lamureasca lucrurile, sa spuna cu exactitate care sunt vinovatii si in ce masura sunt ei implicati. Pe noi nu ne intereseaza actiunea civica, ne intereseaza sa existe o despagubire pentru investitori", a mai spus liderul investitorilor, Ovidiu Mazilescu. El a adaugat ca daca problema nu este rezolvata pana la capat, in sensul acordarii despagubirilor, inseamna ca intoarcerea Mariei Vlas nu a avut un efect benefic pentru investitori.