sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Cea mai mare tranzactie cu actiuni Fondul Proprietatea

Un grup american a cumparat aproape 3% din cea mai mare afacere a momentului.

Un vehicul de investitii al unei companii cu sediul in New York, Cartesian Group, a preluat un pachet de 2,85% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), ce valoreaza circa 100 de milioane de euro, devenind astfel unul dintre cei mai mari actionari ai acestuia, conform informatiilor de la Adunarea Generala a Actionarilor FP, desfasurata la finalul saptamanii trecute.
Fondul Proprietatea este considerat una dintre cele mai mari afaceri din Romania pentru urmatorul deceniu. Fondul dispune de pachete de actiuni evaluate la infiintare la 4 miliarde de euro plus sute de milioane de euro in cash.

Grupul american a fost consiliat in aceasta investitie de Nicolae Ivan, primul presedinte al FP, demis ulterior de Guvern si care lucreaza acum pentru Cartesian.
Ivan a fost numit la conducerea FP la inceputul anului 2006, insa a fost dat afara dupa patru luni de Guvern fara vreo explicatie precisa, in locul sau fiind numit Alexandru Paunescu, consilier la Banca Nationala, care a condus fondul pana la finalul anului trecut. Practic, Ivan a revenit anul acesta la Fondul Proprietatea ca "actionar".
"Fondul Proprietatea este o investitie in care cred si am recomandat aceasta achizitie. Eu lucrez pentru Cartesian Group incepand din 2006 si acopar tarile din Europa de Sud-Est," a declarat Ivan pentru ZF.
El nu a dorit sa precizeze ce alte plasamente mai are Cartesian, strategia privind pachetul de actiuni la Fondul Proprietatea sau pretul la care au fost achizitionate actiunile.
Inainte de numirea la Fondul Proprietatea, Ivan fusese secretar de stat in Ministerul de Finante, ocupandu-se de organizarea fondului. El are experienta in domeniul fondurilor de investitii. Actiunile Fondului nu sunt listate la Bursa, astfel ca achizitia de pachete importante de actiuni de la cei care le-au primit de la stat necesita informatii privind identitatea actionarilor si a celor care urmeaza sa primeasca actiuni, informatii care nu sunt cunoscute publicului.